publikuj: Opublikuj w wykop.pl Opublikuj we flaker.pl Opublikuj na OSnews.pl Opublikuj w delicious wydrukuj
4 skomentuj »

TAGI: oszustwo , domena , polska , list do redakcji , rejestracja domen

2008-10-22 15:04  |  Piotr Wałuszko

Listy do redakcji: domenowi naciągacze

Listy do redakcji: domenowi naciągacze

Jako że dostajemy bardzo dużo listów, w których zgłaszacie nam różne problemy, postanowiliśmy otworzyć rubrykę LISTY. Piszcie do nas o wszystkim, co Was boli, irytuje lub przeszkadza, a my postaramy się sprawy nagłaśniać i w ten sposób poprawiać jakość całej branży IT. Poniżej pierwszy list.

List Czytelnika

Witam!

Piszę do Państwa, ponieważ od jakiegoś czasu jako firma jesteśmy nękani przez – jak nam się wydaje – naciągaczy. Otóż do naszej firmy dzwoni miła Pani, która oferuje nam rejestrację domeny szybka.eu. Na pytanie, dlaczego mielibyśmy to zrobić, Pani ta mówi, że zgłosił się do nich klient, który właśnie taką nazwę chce zarejestrować, ale my możemy być pierwsi.

Gwoli wyjaśnienia dodam, że jako Centrum Obróbki Szkła oraz Hurtownia Szkła Budowlanego jesteśmy posiadaczami domeny szybka.pl, więc teoretycznie możemy być zainteresowani rejestracją takiej nazwy. Na pytanie, jaki będzie koszt usługi, Pani ta zaproponowała kwotę około 500 zł. Uważamy, że jest to oszustwo, gdyż domena nie została nawet zarezerwowana!

Pani dzwoniła oczywiście z zastrzeżonego numeru telefonu, przedstawiając się jako Magda Mazur z firmy Netcom. Kiedy zadzwoniła po raz drugi, podała już numer +48 692 188 104. Jednak, jak udało się nam sprawdzić, dane te zostały zmyślone. Myślę, że jest to ciekawy temat, a jego nagłośnienie spowoduje, że coraz mniej osób czy firm będzie ofiarami takiego oszustwa.

Piotr Wałuszko, szybka.pl

Odpowiedź redakcji

Oszuści doskonale potrafią zagrać na naszych emocjach, wykorzystując podstawowe chwyty psychologiczne i własną rzekomą dobrą wolę. Różne firmy często otrzymują informację e-mailową lub telefoniczną o tym, że jakaś osoba wyraziła chęć rejestracji domeny, której nazwa odpowiada nazwie naszej firmy, tylko że z inną domeną globalną (np. .com, .biz, .net, .org, a ostatnio również .eu). Oszust będzie usiłował nas przekonać, że działa w naszym interesie, powołując się na nieprawdziwe zapisy prawne, np. że według kodeksu ICANN (który nie istnieje) mamy prawo do pierwszeństwa zastrzeżenia danej nazwy. Nasze podejrzenia powinna też wzbudzić proponowana cena usługi, która zazwyczaj jest mocno zawyżona.

Rozwiązanie: w takiej sytuacji żądajmy od firmy-oferenta dokładnych danych osoby, która jest zainteresowana rejestracją domeny, jak i dokładnych danych samej firmy. Pamiętajmy również, że w tego typu wypadkach domena jest prawdopodobnie wolna i możemy ją zarejestrować u dowolnego rejestratora.

publikuj: Opublikuj w wykop.pl Opublikuj we flaker.pl Opublikuj na OSnews.pl Opublikuj w delicious wydrukuj
4 skomentuj »

Polecamy

Reklama

Komentarze

  • Prawnik

    #1 Prawnik 2009-03-16 16:36:30 0

    Dokładnie z tym samym schematem działania mamy do czynienia w firmie Biuro Kontroli Domen Internetowych  Sp.zo.o. z Warszawy.

    UWAŻAJCIE

    W internecie panuje zasada kto pierwszy ten lepszy zatem to bzdura ża firma krzak miałaby mieć dane  o tym że pan/pani X chce zarejestrować domenę podobną do naszej.

    IP: 83.5.239.[...] Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.7) Gecko/2009021910 Firefox/3.0.7

  • eee

    #2 eee 2009-07-21 20:21:01 0

    Uwaga to samo. Nas sptokało. Ten sam schemat działania ten sam numer telefonu. Dziękuuję za artykul. Pomógł nam odkryc prawdę/

    IP: 91.149.225.[...] Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.11) Gecko/2009060215 Firefox/3.0.11

  • admin

    #3 admin 2009-12-10 17:35:41 0

    witam. moja firma została własnie oszukana przez to Biuro Kontroli Domen. za 1870 zł prezes wykupił 3 domeny ponieważ rzekomo ktoś chciał je rejestrować a my mieliśmy pierwszeństo.

    szukam innych osób oszukanych . mój adres: ultracomp@poczta.onet.pl

    Oszustem jest firma: www.internet-domeny.eu kryjąca się pod nazwą Biuro Kontroli Domen.

    IP: 195.116.34.[...] Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US) AppleWebKit/532.0 (KHTML, like Gecko) Chrome/3.0.195.32 Safari/532.0

  • michal 222

    #4 michal 222 2011-12-15 07:35:28 0

    Do mnie też dzwnili i z naciągaczem przy słuchawce zarejestrowałem domeny o których mówił i podziękowałem Panu. Jak jeszcze raz zadzwoni to wymyślę na nich coś mocniejszego.

    IP: 62.233.206.[...] Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1) AppleWebKit/535.2 (KHTML, like Gecko) Chrome/15.0.874.121 Safari/535.2

Uwaga! Możesz zarejestrować się w serwisie i w ten sposób zarezerwować swój nick oraz ominąć konieczność ciągłego odczytywania wyrazów.

Aby dodać komentarz, musisz podać swój nick, treść komentarza oraz poprawnie przepisać oba słowa z obrazka (słowa muszą być rozdzielone spacją).
W treści komentarza można używać języka formatowania BBcode.

Polecane książki

Czytaj Webhosting

Chcesz być na bieżąco z naszymi informacjami? Zapisz się na Newsletter.

Zarejestruj domenę

Sprawdź dostępność swojej domeny:

.pl: 0 zł   .com: 19.90 zł
.com.pl: 0 zł   .eu: 19.90 zł